SİZ HALA YAZA HAZIR DEĞİL MİSİNİZ?

blog yazısı ekle !

SİZ HALA YAZA HAZIR DEĞİL MİSİNİZ?

Geride kalan soğuk ve karlı kış aylarının ardından birde tatil olan okullar artık şehirden kaçma zamanının geldiğini hatırlatıyor. Fakat bu kaçamağı yapmak için kendinize güveniyor yeterince formda hissediyor musunuz? Okulda ya da işte hayatın yoğun temposu içerisinde kendini kaybeden yeterince formunu koruyamayan dikkat edemeyenler için küçük bir kaç ipucuna hazır mısınız?









Olmazsa olmazınız SU!

Sağlık üzerine formda kalma üzerine bu güne kadar söylenen bütün sözlerde ya da yazılmış bütün makalelerde suyun faydalarını duymuşsunuzdur. Şuna yarar bunu sağlar vs. gibi. Asla şüpheniz olmasın suyun sayılabilen faydaları dışında daha birçok faydası var.

Hatta su vücudumuzun daha iyi çalışmasını sağlar, örneğin spor yapan biri iseniz bol su tükettiğinizde yaptığınız egzersizlerinin (Plates, fitness çalışmaları, kondisyon çalışmaları v.s.) çok daha hızlı etki ettiğini göreceksiniz. Özellikle soğuk suyun vücuttaki mekanizmaları hızlandırarak daha hızlı kalori yaktırdığı tespit edilmiştir.

Hareket, hareket, hareket!

Çoğumuz günümüzü işimiz ya da eğitimimiz nedeni ile oturarak geçiriyoruz, ya da televizyonda bizleri oyalaması için sunulan dizilerin başından kalkamadığımız için. Bu da vücudumuzu ihmal etmemize onun hareketlerini ve çalışmasını yavaşlatmamıza neden oluyor. Bu nedenle artık silkelenip harekete geçme zamanı geldi.

Eğer işiniz ya da sorumluluklarınız gereği gün içerisinde genellikle oturmanız gerekiyorsa haftada en azından 3-4 günü kendinize ayırıp tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. Araç kullanımını azaltıp gideceğiniz yerlere yürüyerek gitmeyi seçebilirsiniz. Şayet kalori yakmak biraz daha forma girmek istiyorsanız özellikle sabah saatlerinde yapacağınız yürüyüşler sizin için çok faydalı olacaktır.

Güne küçük egzersizlerle de başlayabilir, evde kendi başınıza spor yapabilirsiniz. Karın ve bacak egzersizleri bu dönemde en önemli olan hareketler. Ama unutmamanız gereken hepsinin öncesinde kardiyo çalışmaları.

Muhteşem besinler

Vücutta biriken fazla suyu hızlıca çıkarmanıza yardımcı olacak besinler ( kereviz, enginar, havuç, ahududu, inci, kızılcık gibi) tüketin.

Tuz mu? Uzak durun!

Vücuttaki suyu tutarak sizi amacınızdan uzaklaştıracak olan tuzu siz hayatınızdan çıkartın ya da en azından azaltın.

Dik durun!

Madem bütün gün oturmak kaçınılmaz bir son öyleyse en azından kendinizi dik oturmaya alıştırın. İlk başlarda 15-20 dakikada bir bunu kendinize hatırlatmanız gerekecektir fakat daha sonra bu normal bir ritim haline gelecek.

Uyku biraz uyku!

Unutmayın ki vücut saat 12 den sonra siz uykudayken yağ yakıyor bu nedenle uyku sisteminizin düzenli olmasında fayda var. Çünkü geç saatlere kadar uyanık olduğunuzda vücudunuz bu işlemi başlatmıyor.

Doğru nefes!

Yoga vb. pek çok rahatlama hareketi genelde nefes alıp verme temeline dayalıdır. Unutmayın ki doğru nefes alıp vermek sağlık açısından pek çok sorunu aşmanız için size yardımcı olacaktır.