PİLATES MİNDERİNDE YAPILAN BAŞLANGIÇ HAREKETLERİ

blog yazısı ekle !

PİLATES MİNDERİNDE YAPILAN BAŞLANGIÇ HAREKETLERİ

Pilatesin vazgeçilmez aksesuarları, pilates topu, pilates minderi(matt), pilates bandı ve ağırlıklar. Bu yardımcılar sayesinde pilates yapmak daha zevkli hale gelmektedir. Bunlardan en önemlisi olan pilates minderinde yapılacak hareketlerden bahsedelim.

Minder hareketlerini yaparken bilmemiz gereken en önemli nokta tekrar sayısıdır. 10 kere nefes ve hareketi 10 defa yapmak gerekmektedir. Dinlenip bir hareketi 3 set şeklinde yapabilirsiniz.









Öncelikle ısıtma çalışması yapılmalıdır. Nefes koordinasyonu sağlanırken ısınma sağlamak amaçlanır. Kan dolaşımı hızlanır. Sinir sistemleri harekete geçer.

1. Ayaklar yerde, masa pozisyonunda, 45 derecelik bir açıda olması gerekir. Eğer bu hareketleri yaparken boyunda bir ağrı varsa boyun kısmına bir yükselti, havlu konulması hareketi yaparken kolaylık sağlayabilir. Hundred hareketinde ekstra bir baskı olmaz fakat mutlaka bel yere değmelidir.

Hundred hareketini yapacak kişi de bel fıtığı varsa bu hareketi atlayabilir.

2. Omurgayı teker teker hareket ettirme işlemi en kolay ve vücudu rahatlatan bir harekettir. Arkaya doğru yatarken önce karın sonra bel, sırt ve en son kafa yere değmelidir ve bu işlem yapılırken güçlü nefes verilmelidir. Karın mutlaka içeri çekilmelidir. Sıkı olması hareketin doğru yapılmasını kolaylaştırır. Eğer bu hareketi yaparken zorlanılıyorsa ayakta aynı sırayla yapılmalıdır. Topuklar mutlaka yere basmalıdır. Havada kalmamalıdır.

3. Yatar pozisyonda tek bacağın daire çizmesi hareketi, bel yine sabit olmalıdır ve vücudun ayaktan başka hiçbir yeri hareket etmemelidir. 15 kere daire hareketi yaptıktan sonra diğer bacağa geçilmelidir. Diğer ayak mutlaka yere basmalıdır. Bu harekette iç bacak devreye girer. Dairesel hareketin mutlaka tersi de yapılmalıdır. Eller yanda olmalıdır. Bu hareketi yaparken zorlanma oluyorsa eller kalçanın altına alınarak da yapılabilir.

4. Top gibi yuvarlanma hareketini yaparken, ip yumağı gibi baş mutlaka dizle yapışık bacaklar toplanmalı ve yatıp kalkılmalıdır. Burada vücudu tamamen serbest bırakılmalıdır. Bu hareketi, kemik erimesi olan kişilerde yaptırılmaması gerekir.

Pilates minderinde yapılan en önemli hareketler bu şekildedir. Bu hareketler daha çok rahatsızlıkları olmayanlar ya da küçük rahatsızları olup bunları en aza indirmek isteyen kişiler için idealdir. Özellikle İzmir Pilates Derneği mutlaka bu hareketlerin yapılması gerektiğini belirtmişlerdir.