BEYNE SAĞLADIĞI FAYDALAR BAKIMINDAN EGZERSİZ HAREKETLERİ

blog yazısı ekle !

BEYNE SAĞLADIĞI FAYDALAR BAKIMINDAN EGZERSİZ HAREKETLERİ

Gerek duygusal gerekse fiziksel ve zihinsel bakımdan spor size birçok fayda sağlar. Gözle görülebilir olması bakımından fiziksel yararları herkes tarafından daha çok bilinmektedir ancak duygusal ve zihinsel faydaları da oldukça önemlidir. Bu faydaları hissetmek ve deneyimlemek, spor salonu ya da başka mekân da düzenli olarak spor yapanlara hususi bir özelliktir. Sporu devamlı olarak yapmayanlar biraz faydalarına inanarak gözlemleme imkânı bulabilirler.







Yapılan aktivite spor merkezi ya da mekân fark etmeden günlük hayata uyarlanabilir. Beyne en çok faydalı olan sporlar arasında pilates, koşu, yüzme gibi birçok spor dalı gösterilebilir.

Yapılan araştırmalar sonucunda genel olarak sporun beyne faydası konusunda hemfikir olunan maddeler şöyledir:

1 – Odaklanma: Birçok araştırma sonucunda spor ve odaklanma arasında sıkı bir bağ olduğu kanıtlanmıştır. Sıkı ve zayıf bir vücuda sahip olmak yetişkinlerde ve çocuklarda odaklanmada oldukça işe yarıyor.

2 –Hafıza Güçlenmesi: Düzenli bir biçimde spor yapan kişilerin hafızları yapmayan kişilere oranla yaklaşık %20 daha fazla bilgi depolama yapabilmektedir. Buna ek olarak bilginin korunma süresi de daha uzun oluyor. Bunu sağlayan sporla birlikte öğrenmeyi sağlayan beyin kimyasallarının daha çok salgılanmasıdır.

3 – Bilgi İşlenmesi: sporun diğer bir faydası ise öğrenilen bilgilerin beyne işlenme süresinin daha hızlı olmasıdır. Düzenli olarak spor yapan kişilerde beyin daha tetik ve hızlı olur. Bu algıları ve kelime hızını da etkiler.

4 – Karar Kolaylığı: Birçok seçenek arasından en iyisini seçmek olan karar vermek, spor yapanlarda daha kolay hal almaktadır.

5 – Üretme Ve Yaratıcılık: Düzenli olarak spor yapanlarda yaratıcılık ve üretme kapasitesi artar. Bilgilerin depolanma süresinin uzaması üretkenliği de olumlu etkilemektedir. Örneğin okunulan bir metin kolayca kavranır, önemli toplantı anlarında konuları daha çabuk kavrar ve detaylar konusunda daha dikkatli olunur. Yapılan araştırmalarda spor yapılan günlerde yaklaşık %23 oranında daha verimli çalışmalar yapılmaktadır.

6 –Daha Çok Azim: Engelleri aşmak için düzenli spor yapmak iyi bir yardımcıdır.

7 – Daha Çok Mutluluk: düzenli olarak egzersiz yapanlarda mutluluk hormonları daha çok salgılanır. Mutlu olan insanların çalışma performansları da daha iyi olur.

Gerçekten Beyne Fayda Sağlar

Spor yapmak beyin için bir anlamda ilaç gibi düşünülebilir. Kan dolaşımınızın hızlanması beyindeki sinirlerin kapasitesini arttırarak beyindeki toksinleri atmanıza yardımcı olur.