FİTNESS PROGRAMINIZDA ESNEKLİĞİN ÖNEMİ 

blog yazısı ekle !

FİTNESS PROGRAMINIZDA ESNEKLİĞİN ÖNEMİ 

Dayanıklılığınızı arttırmak için yaptığınız fitness programına esnekliğinizi arttırmayı da dâhil etmelisiniz. Çünkü esnekliğinizi artırarak incinme ve sakatlık durumlarında daha hızlı iyileşme sağlar, vücudunuzda oluşan kas kramplarını azaltıp vücut geliştirme veriminizi arttırmış olursunuz. Ama birçok kişi fitness antrenmanlarında esneme çalışmalarını unutmaktadır. Bu yüzden maddeler halinde esnemenin önemini sizlere sıraladık:
Doku direncinizi arttırmak için esneme çalışmaları yapın









Eğer maksimum derecede vücudunuzu geliştirmek istiyorsanız çalışmalarında mutlaka esneklik alıştırmalarına da yer vermelisiniz. Eklemlerin rahat hareket etmesi için esnemek çok önemlidir. Eklemlerin daha az enerji ile hareket etmesini istiyorsanız eklemleri saran dokulardaki direnç azalmalıdır. Sabit bir antrenman ile doku direncini sağlamış olursunuz.

Kas koordinasyonunuz gelişim gösterir

Düzenli esneme yaparak sinirsel tepi hızınız arttırırsınız. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Beyin sinir sinyallerini daha kısa sürede alır ve bu yüzden reaksiyon süresi ve kasların koordinasyonu artış gösterir. Eğer basketbol, voleybol gibi el-göz koordinasyonu gerektiren sporlarla ilgiliyseniz hızlı reaksiyon önemlidir.

Duruşunuzu düzeltirsiniz

Duruş bozukluklarınızı omuz ve sırt kaslarınızı esneterek fark edebilirsiniz. Kambur duruşunuzdan kaynaklanan bağ dokunuzdaki bozukluğu esneme ile giderebilirsiniz. Duruşunuzu düzelterek daha ince ve uzun bir görüntüye sahip olursunuz. Ayrıca esneme boyun ve sırt ağrılarınız için de faydalıdır.

Esnekliğinizi arttırarak sakatlanma riskinizi azaltın

Yaptığınız egzersiz çalışmalarında kasların, bağlar ve bağ dokuların incinme riski vardır. Sırtınızın ve kalçanızın esnek olması sakatlık ve incinme olasılığı için çok önemlidir. Eğer kalçanız ve sırtınız yeterince esnek değilse sakatlık oluşabilir. Fakat esnekliğinizi arttırarak bu riskleri azaltırsınız. Ayrıca kas çekmesi gibi incinme olaylarını engellersiniz.

Birçok egzersiz türü esnekliği önem verir ve esnekliğe yoğunlaşmaktadır. Pilates sırt, boyun ve baş ağrılarından şikâyetçi olan kişiler tarafından iyi bir seçim olabilir. Pilates özellikle cora kaslarınıza odaklanmaktadır. Boyun baş ve sırt çevresinde görülen ağrıların nedeni cora kaslarından kaynaklanmaktadır. Çeşitli kaslarınızı çalıştırmak ve yaşadığınız stresten kurtulmak istiyorsanız yogayı tercih edebilirsiniz. Yaptığınız egzersiz programına dâhil ettiğiniz esneme çalışmalarını yavaş yapmalısınız ve acı hissettiğiniz noktada vücudunuzu zorlamamalısınız, o noktada durmalısınız.