SABAH SAATLERİNDE AÇ KARNINA CARDİO YAPMANIN ARTI VE EKSİ YÖNLERİ

blog yazısı ekle !

SABAH SAATLERİNDE AÇ KARNINA CARDİO YAPMANIN ARTI VE EKSİ YÖNLERİ

Fitness dünyasının en tartışmalı konularından biri sabah aç karnına cardio egzersizi yapmaktır. Bu konuda spor dünyası ikiye bölünmüş durumdadır. Bazılarına göre yerleşmiş inatçı karın yağlarını yakmak için en iyi yöntemin sabah aç karnına yapmak olduğunu savunurken bazıları ise tam tersini iddia etmektedir. Bu konuda tam bir net sonuç olmasa da daha ayrıntılı bir şekilde ele aldık.







Yağ Yakımı

Sıradan bir cardio egzersizi sırasında kullanılan enerjinin büyük kısmı tüketilen karbonhidratlardan gelmektedir. Sabah aç karnına yapılan spor sırasında vücut enerji kazanmak için doğrudan yağlara yönelir. Bu da günün diğer saatlerinde yapılan spordan çok daha fazla yağ yakımı söz konusu olur. Örneğin bir İzmir sabahında ormanlık bir alanda koşu yaptığınızda diğer saatlerde yaptığınızdan daha fazla yağ yakarsınız.

Depolanan Glikojen

Genel görüşe göre vücutta depolanmış olan glikoz sabah tükendiği için yapılan sporun sabah saatlerinde daha çok etkili olduğu ve daha çok kalori ve yağ yaktığı düşünülmektedir. Ancak bir önceki günden kalan besinler hala depoda olduğu için sabah kalkıldığında metabolizmada hala glikojen bulunur. Bu glikoz miktarı da yağ yakmaya izin verecek miktarda azdır. Diğer taraftan eğer glikojen deposu eğer tamamen tükenmişse yağ yakımı mümkün olmaz. Bu durum kas yapısına zarar verecek ve yaptığınız cardio egzersizi de sadece zarar vermiş olacaktır.

Az Miktarda Enerji

Spor salonu veya başka yerde yaptığımız her sporda enerji elde etmek için vücudumuza besin girmesi gerekir. Aksi halde spor merkezi aracılığıyla spor yapmanın hiçbir anlamı olmayacaktır çünkü sağlığımızı kaybetmeye çok yaklaşmış oluruz. Yani özetle vücudun verimli bir şekilde yağ yakması için iyi bir beslenme şarttır. Bu yüzme, fitness, pilates, koşu, aerobik, vs. her spor branşı için geçerlidir. Aç karnına yapılan sporlar daha çok düşük yoğunlukta olacak ve verimliliği de düşük olacaktır. Kas kütlesinin korunması bakımından daha az sürede ama yoğunluk miktarı artırılarak cardio yapılabilir.

Omurilik Sıvısının Önemi

Sabah uyanır uyanmaz yapılan spor omurga için tehlike teşkil edebilir. Çünkü omurgadaki diskler uyku sırasında hidrate durumdadır. Yeni uyanan birinde de hala bu durum devam etmektedir. Normal haline ancak bir saat sonra döner.

Aşırı kilolu insanlar sabah erken saatlerde bunu yaparlarsa fayda sağlarlar ancak unutulmaması gereken nokta uyandıktan sonra yapılan egzersizlerde hafif bir program seçilmelidir. Alternatif olarak ilerleyen saatlerde daha yoğun bir cardio egzersizi yapılabilir. Kas kütlesinin zarara uğramaması için sabah yapmamakta fayda olacaktır.