EN BASİT SPORLARDAN BİRİ OLAN KOŞMANIN ÖNEMLİ ETKİLERİ

blog yazısı ekle !

EN BASİT SPORLARDAN BİRİ OLAN KOŞMANIN ÖNEMLİ ETKİLERİ

Günlük hayat içerisinde yapılabilecek en basit sporlardan biri de koşmaktır. Bunun için özel bir vakit ayıramayanlar, iş yerlerine giderlerken bile bu sporu rahatlıkla yapabilirler. Jogging adı verilen tempolu yürüyüşünüzü biraz daha arttırdığınızda koşma eylemini gerçekleştirmiş olursunuz. Her gün düzenli olarak koşmak çok daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanızı sağlar.







Düzenli olarak bu sporu yapanların aklında genelde açık havada mı yoksa koşu bandında mı koşmak daha etkilidir sorusu vardır. Dışarıda yapılan koşu ile kapalı spor salonlarında yapılan koşu arasında elbette ki farklılıklar vardır. Eğer koşunuzu dışarıda yapıyorsanız, vücudunuza kendi istediğiniz şekli özgürce verebilme şansınız var demektir. Buna tüm hareketleriniz ve vücudunuzun duruş şekli de dâhildir.

Ancak, bir koşu bandında koşuyorsanız eğer, aynı hareketlerin sabit bir şekilde tekrarlandığını fark edersiniz. Koşu bandı üzerinde yapılan koşularda vücut ağırlığı daha fazla verilmekte ve bu da sizin daha kısa sürede yorulmanıza sebebiyet vermektedir.

Spor esnasında serbest hareket edebilmek ve tüm vücudu özgürce kullanabilmek sizin daha fazla efor harcamanızı sağlar. Yani, koşu bantlarında daha fazla yorulmanız sizin daha çok efor sarf ettiğiniz anlamına gelmemektedir. Açık havada yapılan koşularda tüm oksijeni ve temiz havayı içinize alabilirsiniz. Bu da yağ yakmanın normalden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesine olanak tanımaktadır.

Koşu bandında yapılan koşuların da sağladığı belli başlı avantajlar bulunmaktadır. Mesela koşu bandı üzerinde yapılan koşularda tüm kontrol tamamen sizdedir. Koşacağınız yerin durumunu ve koşu hızınızı kendi isteğinize göre ayarlayabilme şansına sahipsiniz. Ve en önemlisi ne kadar koştuğunuz ile ilgili tüm verilere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Dışarıda yapılan koşularda bu bilgilere ulaşabilirsiniz ancak bunun için zaman ayırmanız gerekir ki bu da sizin hızınızı düşürür.

Bu yönüyle koşu bandı dışarıda yapılan koşulardan biraz daha faydalı olabilir. Dışarıda koşu yaptığınız esnada zeminde her hangi bir engel ile karşılaşabilmeniz çok olası bir durumdur. Ancak koşu bandında sizin hızınızın düşmesine neden olacak bu tür engellerle karşılaşmanız söz konusu değildir. Bu da sakatlanma riskinizi en düşük seviyelere indiren bir diğer önemli etkenler arasında yer almaktadır.