PİLATESİN TEMEL HAREKETLERİNİ TANIYALIM

blog yazısı ekle !

PİLATESİN TEMEL HAREKETLERİNİ TANIYALIM

Pilates'e özellikle yeni başlayanlar için bir takım temel hareketler vardır. Bu hareketler, günlük yapabileceğiniz kendinizi çok fazla zorlamadan deneyebileceğiniz hareketlerdir.

Baskı Pozisyonu: Bu hareketle, göğüs kafesine yerleşmiş kasların gevşemesi ve omuzların uzaması amaçlanır. Beden ve ruh arasındaki bağlantıyı sağlar.




Nefes Çalışması: Solunum sistemini aktif bir şekilde çalıştırır. Ciğer kapasitesi arttırılır. Gerginliği ve stresi azaltır. 3 boyutlu nefes almayı öğretir. Burundan tüm nefes alınır ve ağızdan verilebildiği kadar dışarı tüm hava verilir. Nefes alırken göğüsler değil, karnın şişmesine ve omuzların oynamamasına dikkat edilmelidir.

Karnı Sabitleme Çalışması: Bu hareketteki amaç, omurgayı sabitlemektir. Özellikle omurga rahatsızlığı olan bir bireyde bu hareket omurgasını rahatlatacaktır.

Saat Çalışması: Karın kaslarını aktive eder. Tüm kalçanın harekete geçmesini sağlar. Aynı zamanda kalçanın nasıl hareket etmesi gerektiğini bu hareketle öğrenebilirsiniz.

Kaburga ve Kol Hareketi: Bu harekette, yapılacak olan hareketler mutlaka göğüs kafesine yapışık olmalıdır. Göğüs kafesi, kollar aşağı giderken bastırılmalı, kürek kemiğine de arkadan bastırıp birbirine sabitlenmelidir. Kürek kemiği göğüs kafesine yapışmalıdır.

Kafayı Sabitleme Çalışması: Kafa, mutlaka sabitlenmelidir. Yanlış bir hareket, boyunda rahatsızlığı olan bir kişi için sakatlanmalara yol açabilir.

Kafayı Kaldırma Hareketi: Kafayı yerden kaldırıp karın bölgesini sabitlemek gerekir. Buradaki amaç, karın bölgesi dediğimiz powerhouse ile boyun kasları arasındaki bağlantıyı kurmaktır.

Diz Çekme Hareketi: Bu harekette, bacakları hareket ettirirken powerhouse ve kaslar arasında dengeyi sabitlemek gerekmektedir.

Uçma Hareketi: Bu hareket yüz üstü yatılarak, vücut sabit ve kalçadan destek alarak kafanın ileriye doğru bakarak bel sabit bir şekilde yarım kalkma hareketidir. Bu harekette asla bel zorlanmamalıdır. Kalkma işlemi yapılırken mutlaka kalçadan destek alınmalıdır.

Oturarak Yapılan Çalışma: Vücut, dimdik olacak şekilde ayağı öne ve geriye esnetme hareketidir. Buradaki amaç, bacak kaslarını harekete geçirmektir.

Kolları Kaldırma Hareketi: Yüzüstü yatar şekilde yine beli yormadan kalça kasları desteğiyle baş ve kolların aynı anda yarım kalkma hareketidir. Omuzun derin baskısını hissedebilirsiniz.

Bu temel hareketler, pilatesin başlangıcı niteliğindedir. Pilates öncesi ısınma da diyebiliriz. İzmir'de yaşayan sporcuların çoğu bu hareketleri tavsiye etmektedir.