TAEKWONDO İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN 10 BİLGİ

blog yazısı ekle !

TAEKWONDO İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN 10 BİLGİ

Uzak Doğu dövüş sanatlarından taekwondoya olan ilgi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış olan taekwondo spor kulüpleri dünya çapında başarı gösteriyor. Özellikle İzmir merkezli kulüplerin sporcuları ülkemizdeki taekwondo müsabakalarına ağırlığını koyarken; milli sporcularımız da dünya arenasında altın madalyaların sahibi oluyor. Taekwondo ile ilgilenenler için bu dövüş sanatını 10 maddede derledik:







1. Taekwondo ilk olarak Kore'de ortaya çıkmıştır ve günümüzde Güney Kore'nin ulusal sporudur.

2. Güney Koreli askerler görev süreleri boyunca taekwondo eğitimi de alırlar.

3. Taekwondo savunma, tekme, yumruk ve saldırı hareketlerinin yanı sıra devirmek ve sürüklemek gibi hareketlere de sahiptir.

4. Taekwondo da diğer Uzak Doğu sporları gibi kendi içinde derecelere sahiptir. Beyaz kuşaktan başlayan bu dereceler siyah kuşak olan en üst mertebeye kadar uzanır. Siyah kuşak da kendi içinde 1. Dan'dan 9.Dan'a kadar derecelendirilir.

5. Taekwondo, Judo ile birlikte Olimpiyat Oyunları'nda yer alan iki Asya dövüş sanatlarından biridir. Olimpiyat Oyunları'nda kendine yer buluşu Uluslararası Askeri Sporlar Konsey'inin 1976'da taekwondoyu organizasyona dahil etmesi ile gerçekleşir.

6. Taekwondo her cinsiyetten ve yaştan bireyin spor ve egzersiz olarak yapabileceği bir dövüş sanatıdır.

7. Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme ve Tony Jaa aksiyon filmlerinde taekwondo sporcusu olarak öne çıkan aktörlerdendir.

8. 1000 yıldan fazla sürelik bir tarihe sahip taekwondo sadece bir dövüş sanatı olarak değil günümüzde spor olarak da kabul ediliyor. 2000 yılında Sydney Olimpiyatları'nda taekwando bir spor dalı olarak kabul edilmiştir.

9. Dünyanın en büyük taekwondo kurumu Dünya Taekwondo Federasyonu'dur (WTF) ve merkezi Güney Kore'dedir.

10. Taekwondo Türkiye'de de yoğun bir ilgi görüyor. Gerek kulüp bazında gerek bireysel olarak sporcular taekwondo alanında kendini geliştirmeye, taekwondo alanında öne çıkmaya çalışıyor. 2015'te Rusya'nın Chelyabinsk kentinde düzenlenen Dünya Taekwondo Şampiyonası'nda milli taekwondo sporcumuz İrem Yaman kadınlar 62 kiloda dünya şampiyonu olmuştur. Aynı zamanda, Servet Tazegül isimli millli sporcumuz da şampiyonada erkekler 68 kiloda altın madalyayı kazanmıştır.