FITNESS SONRASI KAS YORGUNLUĞU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

blog yazısı ekle !

FITNESS SONRASI KAS YORGUNLUĞU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Fitness veya vücut geliştirme salonunda geçirdiğiniz sağlam bir çalışma sonrası, antrenman programınızda ki egzersizlerin tamamını eksiksiz olarak tamamlamış olmanın veya bu alanda kendinizi geliştirdiğinizin bir belirtisi olan yeni bir hareketi doğru olarak yapmış olmanın verdiği mutlulukla spor salonundan ayrıldınız ve kendinizi gerçekten çok zinde hissediyorsunuz. Tabii ki, ertesi sabah uyanıncaya kadar.




İzmir'de bulunan fitness ve vücut geliştirme salonlarının eğitmenleri de, kas hamlaması veya kas kesilmesi tabirinin vücudunuzun geçtiği bu aşamanın da halk arasında ki en doğru tanımı olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca bu durumun, kaslarınızı zorlayacak aktiviteleri gerçekleştirdikten sonra ki ilk 24 ve 48 saat içerisinde en fazla hissedildiğini, yine kişilere göre değişse de genelde 72 saat içerisinde de son bulduğunu vurguluyorlar.

Vücut hamlaması, yeni bir egzersiz düzenine başladığınızda veya mevcut egzersiz düzeninizde daha önce bulunmayan yeni ve daha yoğun bir egzersiz tipine geçiş yaptığınızda, kısacası kaslarınızın alışkın olmadığı zorlanma koşullarının hepsinden sonra ortaya çıkacaktır. Bedeninizin böyle bir tepki vermesindeki amaç da, tekrar böyle bir aktivite ile karşılaşma ihtimaline karşı kendini hazırlama refleksidir. Bu yüzden fitness veya vücut geliştirme sporuna başladığınız ilk günün ardından yapmış olacağınız 10-15 dakikalık bir antrenman sonrasında bile kaslarınızda yoğun bir hamlık hissedeceksiniz, ancak egzersiz düzeninize devam ettikçe bu his azalacaktır.

Aynı zamanda vücut hamlığının sadece ağırlık kaldırma egzersizlerini gerçekleştirdikten sonra ortaya çıktığını da düşünmek yanlıştır. Alışık olmayan bir beden için, koşmak, uzun bir yürüyüş yapmak, hatta merdiven veya yokuş çıkmak bile bazı kişilerde hamlığa neden olur.

Vücudunuzun hamlamış olması sadece kaslarınızın acıdığını hissetmenizle kalmaz, aynı zamanda kişilerin hareket kabiliyetini ve esnekliğini de geçici bir süre kaybetmesine neden olur.

VÜCUT HAMLAMASI HAKKINDA GERÇEKLER VE EFSANELER


Vücut geliştirme ve fitness sporunda, acı olmadan, kazanım olmaz. Bunu herkes bilir. Ancak İzmir'de bulunan eğitmenler özellikle kas hamlaması hakkında yanlış bilinen bir konunun da açıklığa kavuşturmanın faydalı olacağını belirtiyorlar.

AĞRININ NEDENİ KASLARDA BİRİKEN LAKTİK ASİTTİR

Doğru değil;

Egzersizler sırasında vücudunuzun enerjiye ihtiyacı vardır ve bunun için işine yarayan molekülleri parçalar. Bunun sonucunda hücreler daha asidik bir ortam haline gelir. Bu da kaslarınızda ki yanma hissinin nedenidir. Böylece siz de temponuzu düşürmeye veya gerekirse dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu anlarsınız. Her insan dinlenirken hatta uyurken bile belli oranlarda laktik asit üretir ve bu laktik asit vücudu yarım saat ile bir buçuk saat arasında ki bir sürede terk eder.

Kaslarınızda olan acı hissi ise tıpkı kalın bir ipi fazla çekerek uzatmaya çalıştığını da etrafından kopan iplik parçaları gibi kas liflerinin de üzerinde mikro yırtılmalar veya açılmalar olmasıdır. Tabii ki böyle bir durum, aslında kaslarınızın gelişmekte olduğunu işaret eden önemli bir aşamadır.

Eğer sizler de düzenli bir egzersiz programıyla bu gelişmeyi yakalamak istiyorsanız İzmir'de bulunan vücut geliştirme ve fitness salonlarıyla iletişime geçebilirsiniz.