KARATE İLE EN GÜÇLÜ SİZ OLUN

blog yazısı ekle !

KARATE İLE EN GÜÇLÜ SİZ OLUN

Günümüzdeki karate sporunun tarihi 200 yıldan az olsa da kökenleri binlerce yıl önceye kadar dayanıyor. Çin'in eski dövüş sanatlarından –özellikle kung fu'dan- büyük oranda etkilenen karate sporu Japonya'nın Okinawa Adası'nda gelişmiştir. Adanın 1609 yılında işgal edilmesi ve yerlilerin tüm silahlarına el konulması, silahsız şekilde düşman ile mücadele etmenin öğrenilmesini gerekli kıldı. Bu soruna çözüm bulmak isteyen Okinawalılar ise kendilerini savunmalarını sağlayacak teknikler geliştirerek karate sporunu oluşturdu. Ancak günümüzdeki karate sporunun eski versiyonlarından tam olarak nasıl evirildiği ise adada dövüş sporlarının öğreniminin de yasaklanması ve sporun yazılı kaynaklarda kendine yer bulamaması nedeniyle bilinmiyor. Ülkemizde de karate sporuna yoğun ilgi gösterilirken özellikle İzmir merkezli kursların öğrencileri uluslararası müsabakalarda önemli başarılar elde ediyor.






Karate öncesi dikkat edilmesi gerekenler:

1. Meditasyon yapmak

Karate idmanına veya müsabakasına başlamadan önce zihin tüm düşüncelerden arındırılmalı, yalnızca nefes alış verişlere odaklanılmalı. Meditasyon süresinin bir üst sınırı olmasa da en az 5 dakika boyunca sürmesine dikkat edilmeli.

2. Isınmak

Yaklaşık 5 dakika kadar hafif tempolu bir koşu kas ve eklemlerin ısınmasını sağlayacaktır. Ek bir 5 dakika kadar şınav, barfiks, mekik ve bacak esnetme hareketlerinin yapılması da antrenman veya idman sırasında istenmeyen durumların önüne geçilmesini sağlar.

3. Doğru duruş pozisyonunu almak

Düzgün bir pozisyonda durulmadığı takdirde gerek saldırı gerekse savunma esnasında verimli olunması mümkün değildir. Doğru duruş açısı tekmelerin ve yumrukların üzerinde önemli ölçüde bir etkiye sahiptir.

Bazı ipuçları

· Dövüş veya idman esnasında rakibin her hareketine hakim olmak için kendisi ile göz teması kurulmasına dikkat edilmeli.

· Karate sporuna dair bilinen her hareket ve teknik düzenli olarak çalışılmalı, tekrar edilmeli. Beklenmedik anlarda bu tekniklerin uygulanması gerekebilir.

· İdman esnasında dahi karşıda gerçek bir rakip varmışçasına saldırı veya savunma ciddi bir şekilde yapılmalı.

· Rahat olmak karate için büyük önem taşıyor. Bruce Lee rahatlığın önemini şöyle anlatıyor: "Daha hızlı ve güçlü bir şekilde yumruk atmak için mutlaka rahat olunmalı. Örneğin yumruk atmadan önce bilekler güçlü bir şekilde sıkılmamalı. Aksi halde etkili bir vuruş yapmak mümkün olmayabilir."