KICK BOKS'TA YAYGIN OLARAK YAPILAN HATALAR

blog yazısı ekle !

KICK BOKS'TA YAYGIN OLARAK YAPILAN HATALAR

Kick boks özellikle genç yaştaki bireylerin kendilerini savunmayı öğrenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak amacıyla yöneldiği dövüş sporlarından biridir. Yoğun ilgi gören bu spor dalını öğretebilmek için başta İzmir olmak üzere birçok şehirde kurs merkezleri mevcut ancak eğitim ve müsabaka esnasında sporcular teknik açıdan birçok konuda hata yapabiliyor. Yaygın yapılan hatalardan bazıları:







1. Topukla vurmak

Kick boksu başarılı bir şekilde yapmak için ayakların gerek savunma gerek saldırı esnasında iyi kullanılması gerekir. Ayakla vuruş esnasında topuğun kullanılması kişinin ayağının zarar görmesine yol açabilir. Özellikle ağır kum torbalarına vururken kesinlikle topuk kullanılmamalıdır. Tekme esnasında ayağın üst tarafının kullanılması hem daha doğru ve sert bir vuruş yapılmasını hem de sakatlıklardan korunulmasını sağlayacaktır.

2. Döner tekme atarken ayağı döndürmemek

Döner tekme kick boks ile ilgilenen her sporseverin en çok yapmak istediği aynı zaman da en çok yanlış yaptığı hareketlerden biridir. En etkili kick boks hareketlerinden olan döner tekme rakibe uygulandığı anda dövüşü kazanmayı sağlayabilir. Bu hareketi yaparken tekme atılmayan ayağın üzerinde dönüş hareketi yapmak hareketin başarılı ile uygulanmasını sağlayacaktır. Ön ayak ne kadar döndürülürse tekme de o kadar etkili ve başarılı olacaktır. Aksi halde vuruş tam açı ile gerçekleşemez ve etkisiz olur. Aynı zamanda ön ayakta parmak ucunda durmak da hareketin daha rahat ve geniş açıda yapılmasını sağlar. Taban yere tam olarak uygulandığı takdirde kişinin hareket kabiliyeti de aynı ölçüde azalır. Son olarak döner tekmede ayağın değil kaval kemiğinin kullanılması gerekir. Bu hem daha dengeli hem de daha güçlü bir vuruş yapılmasını sağlar.

3.Yumruk atarken dirseğin vücuttan uzak tutulması

Yumruk atarken dirsek mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmalıdır. Vücudun sağına veya soluna dirseğin kaldırılması omuz üzerinde yoğun bir gerilim oluşmasına neden olur ve bu da tendon ve kas bölgesinde sakatlıkların ortaya çıkmasına yol açabilir. Dirsek yakın şekilde atılacak yumruk daha güçlü ve risksiz bir vuruş yapılmasına imkan verecektir.