PİLATESİN PRENSİPLERİ NELERDİR?

blog yazısı ekle !

PİLATESİN PRENSİPLERİ NELERDİR?

Pilates, bir egzersiz sistemidir ve sistemli olmasını sağlayan şey pilatesin prensipleridir.

Konsantrasyon

1. Pilatese göre, kendimizi vermeden, odaklanmadan yapacağımız hareketler değerinin neredeyse tümünü kaybedecektir.







2. Pilates yapan bir kişi eğer konsantrasyonu tam anlamıyla sağlarsa yaptığı hareketlerde çok ilerlediğini görebiliriz.

3. Spor psikologları, hareketlerimizin yarısının zihinsel olduğunu söyler. Hareketler önce zihinde yapılır daha sonra vücudumuzu etkiler.

Kontrol

1. Pilatesin temelinde akıl-beden-ruh üçlüsü yatar. Bu üçlünün her birinin aynı anda kontrolü olduğu zaman yapacağınız pilates hedefini ulaşır.

2. Pilates yaparken tüm hareketler tam kontrollü olmalıdır. Hareketler akıcı bir şekilde kontrollü yapılmalıdır.

Nefes

1. Nefes, insan hayatındaki vazgeçilmez bir olgudur. Nefes alıp vermek hem bilinçli hem bilinçsiz yapmış olduğumuz bir işlemdir. Nefes alıp verirken, ruh ve bedenimiz buluşur.

2. Sağlığımız, nefes alışımızı etkilediği gibi ruh halimizi de etkiler. Korktuğumuzda, heyecanlandığımızda veya sevindiğimizde nefesimiz değişir.

3. Pilateste en önemli hareketlerden ilk başta gelen nefestir. Ciğerlerin tamamen boşaltılması, boşalan ciğere hava dolması daha kolay ve zahmetsiz bir işlem olur.

4. Nefes hareketleri, birleştirme hareketinde ve omurgayı sabitleme de kullanılır.

5. Nefes, hayatın ilk hareketi diyebiliriz. Günde binlerce defa nefes alıp veririz. Pilates bu işlemi daha doğru ve bilinçli yapmamıza yardımcı olur.

Düzgünlük(Kesinlik)

1. Pilateste her hareketin bir yapılma amacı vardır.

2. Hareketler, doğru formda ve az tekrarla yapılması gerekir. Pilates öğreten bir eğitmen mutlaka kesin ifadelerle hareketleri yaptırmaya çalışmalıdır. İzmirli eğitmen Sevil Tambur'un özellikle bu ilkeye önem verdiğini belirtmek isterim.

3. Hareketler, kasların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Hareketleri yanlış yapmayı ve sakatlanmayı önler. Rehabilitasyonda oldukça önemli bir yeri vardır.

Merkezleme

Merkez kelimesi bir şeyin orta kısmı anlamına gelir ve pilateste bu merkez powerhouse olarak nitelendirilir. Powerhouse bölgesi, bacak içleri ve oturma bölgesi ile desteklenir.

Akıcılık

1. Pilates hareketlerinde ilerledikçe nefes ve hareketler arasındaki bağ iyice kuvvetlenir.

2. Hareketlerin akışı hareketler arasında geçiş ve bağlantılarla sağlanır.

3. Hareketlerin bağlantısı stresi uzaklaştırır, dinginlik sağlar ve vücut rahatlar.

İlk 5 prensip pilates yapan bir kişinin vücudunu nasıl kullanması gerektiğini, sonuncu ise pilates yapan kişiyi daha çok geliştirmeye yöneliktir.