VÜCUT KİTLE ENDEKSİ HAKKINDA BİLİNENLER

blog yazısı ekle !

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ HAKKINDA BİLİNENLER

Yetişkin bir insanın boyunun, kilosuna oranına vücut kitle endeksi adı verilmektedir. Bu hesaplama sonuçlarına göre kişi kilosunun boyuna oranla ne seviyede olduğunu görür. Bu hesaplama sonuçlarına göre kişi kilosunun ideal seviyeye ulaşabilmesi için kilo vermesi gerekiyorsa kilo verir, kilo alması gerekiyorsa buna göre adım atar. En memnun edici sonuç ise kişinin boy ve vücut oranının istendik seviyede olmasıdır. Bu durumda kişinin yapması gereken kilosunu bu seviyede tutmaktır.







Vücut kitle endeksi genel bir sonuç çıkarır ve bu sonuca göre şeker ve ya kalp hastalıkları gibi risklerin var olup, olmadığını ölçer. Yani genel bir tablo söz konusudur sadece, vücudun yağ oranı ölçülmez.

Vücut kitle endeksinde 4 ana kategorinin varlığından bahsedilebilir. Zayıf, normal, kilolu ve obez olarak 4 bölümde incelenir. Vücut kitle endeksi 18,5 değerinin altında olan kişiler zayıf, 18.5-24.9 değerleri arasında olanlar normal, 25-30 sayıları ile değerlenenler kilolu ve 30 üzerinde değerlenenler ise obez sınıfına girmektedir.

Pek çok formül bulunmaktadır vücut kitle endeksi hesaplaması için, ancak kolayca şu denklem ile hesaplanabilir.

Vücut Kitle İndeksi (VKİ)= Vücut ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m.)

Vücut kitle endeksi hesaplanırken sadece boy ve kilo kullanılmaktadır. Kemik yorgunluğu, vücut şekli, kas kütle gibi diğer önemli faktörler göz önünde bulundurulmaz. Bu da sağlıklı ve istendik kilonun tam bir göstergesi olmasını etkileyen bir faktör olarak göz ardı edilmemelidir.

Sadece boy ve kilo baz alınarak hesaplanmış olsa Arnold Schwarzeneger bile obez sınıfına yakın bir sonuca sahip olurdu. İnsanların yaş ve çeşitli bazı sebeplerden dolayı kas ve kemik kütlesinde azalma olabilir. Bu sebeplerde göz önüne alınırsa vücut kitle endeksinin bu kişiler için doğru bir analiz olmayacağı söylenebilir.

Vücut kitle endeksi tek başına yeterli bir sonuç değildir. Doktorlar bu endeksin yanında bel çevresi ölçülerini de kullanırlar. İdeal bel ölçüsü bayanlar için 90 cm, erkekler için 100 cm ile değerlenir.

Vücut kitle endeksi hastalık şüphesi bulunanların başlangıç için başvuracağı bir yol olabilir. Diğer faktörlerde hesaplanarak daha sağlıklı bir sonuca ulaşılabilir. Ancak en sağlıklı kararı tabi ki doktorunuz verecektir.