ANTREMANA BAŞLAMADAN ÖNCE KARBONHİDRAT YÜKLEMESİ YAPMAK GEREKİR Mİ ?

blog yazısı ekle !

ANTREMANA BAŞLAMADAN ÖNCE KARBONHİDRAT YÜKLEMESİ YAPMAK GEREKİR Mİ ?

Karbonhidrat diyeti son zamanlarda oldukça fazla duyuldu. Özellikle dayanıklılığı yüksek olan atlet gibi sporcuların kullandığı bu diyet son zamanların merak edileni arasındadır.

Dayanıklılığın fazla olması gereken bazı sporlar bulunmaktadır. Bu sporlarda vücutta oluşan yorgunluğu yok etmek amacı ile kişinin vücudundaki glokejen oranını yükselterek enerjiyi artırmak fikri karbonhidrat diyetini ortaya çıkarmıştır.









Bu diyete sporcu bir kaç gün önceden yüksek oranlı karbonhidratlar yiyerek başlar.

Uzun süredir gelen yanlış bilgide bundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Pek çok kişi enerji artırmak için antrenmanlardan önce karbonhidrat yüklemesi olayına gitmektedir. Yalnız bu karbonhidrat yüklemesi her spor için geçerli değildir. Karbonhidrat yüklemesi yapmak isteyenlerin en az 90 dakikalık bir antrenmanı sonrasında yapması gerekecektir. Aksi takdirde aldığınız karbonhidratlar vücudunuzda yağ olarak birikmeye başlayacaktır.

Bu diyet dayanıklılığın yüksek olması gereken sporlar için uygundur. Ama sizde belli aşamaları takip ederek bu diyeti yapabilirsiniz. Yalnız diyete başlamak için etkinlikten bir hafta öncesini kullanmanız gereklidir. Yalnız düzenli ve dengeli beslenmeyi her zaman daha fazla önermekteyiz.

Öncelikle ilk aşamada günlük karbonhidrat alımınızı hesaplayın. Bu kalorinin yarısı kadarını karbonhidrattan almanız gerekli. Karbonhidrat alımını azaltmakla beraber protein ve yağda da azalmaya gideceksiniz. Ayrıca diyete etkinlikten bir hafta önce başlayın ve rutin sporunuza devam edin.

Etkinliğe başladıktan 3-4 gün sonra karbonhidrat alımınızı günlük %70 e çıkarın. Yağı azaltın. Egzersizlerinizde de azalmaya gidin ve dinlenmeye önem verin.

Bu anlattığımız iki aşama geleneksel yöntem olarak bilinir. Dikkat etmeniz gereken husus ise günlük enerji alımınızı günlük oranın üzerine çıkarmamanız gerektiği. Bu diyet çok yemek yemek anlamına gelmemektedir. Aksi takdirde dilerseniz bir atlet olun aldığınız kaloriler kilo almanıza neden olacaktır.

Karbonhidrat yüklemesi yapıyorsanız ilk günlerde bir hipoglisemi yani kan şekerinin yükselmesi durumu ile karşılaşabilirsiniz. Sonrasında karbonhidrat azalmasına gittiğiniz günlerde ise kan şekerinizi düşürür. Bu durum ile karşılaşmamak için glisemik endeksi daha düşük olan besinleri ( örneğin tahıl gibi ) tüketmeniz sizler için yararlı olur.

Sonuç olarak size önereceğimiz bu diyeti dikkatli yapmanız gerektiğidir. 90 dakika ve üzeri etkinliklerinizde kullanmalısınız. Kilo aldırma riski yüksek olan bir diyettir.